MENU
Головна » Статті » Світ навиворіт » Культура країн світу

"Пінята" стародавній звичай



Походження "піняти"

  Вважається, що звичай, подібний до "піняти", з'явився спочатку в китайців. Вони практикували його під час святкування Нового року, яке припадає на початок весни. Китайці робили фігурки корів, биків та буйволів, обклеювали їх кольоровим папером і наповнювали насінням п'ятьох злаків. Фігурки розбивали кольоровими палицями. Потім декоративний папір спалювали, а попіл зберігали. Китайці вірили, що він має принести щастя у новому році.

  Дехто гадає, що у ХІІІ столітті венеціанський мандрівник Марко Поло привіз з Китаю до Італії звичай, який згодом почав називатися "пінята" Ця назва походить від італійського слова "пігнатта"- ламкий горщик, який почали наповнювати замість злаків різними дрібничками, приміром, прикрасами або цукерками. З часом цей звичай став популярним також в Іспанії. Здебільшого "піняту" розбивали в першу неділю Великого посту. Здається, що на початку XVI століття іспанські місіонери запровадили звичай "пінята" і в Мексиці.

  Проте іспанські місіонери, мабуть, здивувалися (як і ми) , що у мексиканців уже був подібний звичай. Наприкінці року, під час святкування дня народження Уіцілопочтлі, бога сонця і війни, ацтеки виставляли у його храмі глиняний горщик на жердині. Горщик прикрашали кольоровим пір'ям і наповнювали дрібними дрібничками. Коли горщик розбивали палицею, предмети, які висипалися з нього ставали приношенням для зображення бога. Майя також грали в гру, під час якої учасники із зав'язаними очима били по глиняному горщику, підвішеному на мотузці.

  Віруючі серед індіанців, іспанські місіонери хитро використовували звичай "пінята", надавши йому свого релігійного значення. Зокрема цей звичай почав символізувати християнську боротьбу проти Диявола і гріха. Отож традиційною стала така "пінята": облеєний кольоровим папером глиняний горшик, який мав форму семикутної зірки з китичками на кожному кінці. Вважалося, що кінці зіркі представляють сім смертних гріхів: жадібність, обжерливість, лінощі, гордість, заздрість, гнів та хтивість. Коли людина із зав'язаними очима розбивала "піняту", це представляло сліпу віру і сильну волю, які перемагають спокуси або зло. Подарунки всередині "піняти" символізували нагороду.

"Пінята" сьогодні

  Згодом "пінята" стала частиною святкування "посадас"(це дев'ятиденні святкування перед Різдвом, під час яких відтворюється блукання Йосипа та Марії у пошуках "посада", тобто житла) у час перед Різдвом. Також "піняту" розбивають на святкуваннях днів народження. Авжеж, ця традиція настільки міцно вкоренилася в мексиканській культурі, що тепер Мексика навіть експортує фігурки для "піняти" в інші країни.

  Ми побачили, що для багатьох мексиканців звичай "пінята" втратив своє релігійне значення і переважно його вважають просто невинною забавою. По суті, в Мексиці "пінята" є частиною багатьох свят, не тільки "посадас" та днів народження. Нині фігурки для "піняти"  виготовляють не лише у вигляді традиційної зірки, а й найрізноманітніших форм. Деколи це можуть бути зображення тварин, квітів та клоунів.



Категорія: Культура країн світу | Додав: unknown (15.03.2012)
Переглядів: 1771 | Коментарі: 1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Mymnphync  
0
Hello

Ім`я *:
Email *:
Код *: