MENU
Головна » Статті » Світ навиворіт » Культура країн світу

Ханбок.Корейський національний костюм


Одяг для корейців - це лише покрив для тіла. Свідченням цього є корейський національний колтюм, який називається ханбок.

Унікальний крій

  Ханбок має унікальні пропорції. Цей костюм складається з коротенької блузки в стилі болеро та довгої спідниці. У деяких моделях спідниця в чотири рази довша за блузку. Тому жінка невеличкого зросту виглядає в цьому вбранні вищою.

  Ще одна особливість корейського національного костюма - це прості і м'які контури. Широкі рукави блузки нагадують крила великого птаха, а довга спідниця легкими складками елегантно спадає від грудей аж до самої підлоги. Спереду блузку зазвичай прикрашають бантом незвичної форми, який підкреслює лінію грудей. Обидва кінці банта звисають майже до щиколоток. Манжети і виріз блузки, а також спідницю часто оздоблюють вишивкою - геометричним орнаментом чи квітковими узорами. Безсумнівно, завдяки гармонії кольорів, унікальним пропорціям і простоті ліній, ханбок виглядає надзвичайно вишукано.

Зручний одяг

  Проте корейський національний костюм не лише гарний, але й дуже практичний одяг. Ханбок можна носити в будь-яку пору року, оскільки його шиють зазвичай із натуральних тканин. Приміром, ханбок із рамі чи конопель добре пропускає повітря. І хоча ханбок майже повністю вкриває тіло, в ньому нежарко влітку. А зимовий ханбок виготовляють з тканин, які зберігають тепло.

  Крім того, ханбок дуже зручний. цей одяг з'явився не в догоду якимсь модним тенденціям, а через уклад життя давніх корейців. У ті далекі часи майже кожен кореєць їздив верхи. Корейцям, які велику частину життя проводили в сідлі, потрібен був одяг, котрий не обмежував би свободу рухів. Ті, хто носить ханбок сьогодні, дуже вдячні своїм предкам за таке зручне вбрання. 

  У корейців здавна існує традиція надавати кольорам одягу симмолічного значення. І це ще одна цікава особливість корейського національного костюма. У минулому представники панівного класу часто носили одяг яскравих кольорів, а селяни переважно ходили в білому. Якщо одяг дівчини був жовтого і червоного кольорів, це означало, що вона незаміжня. Колір ханбоку заміжньої жінки залежав від соціального статусу її чоловіка. У наші дні на весіллі мати нареченої вбрана у рожевий ханбок, а мати молодого - у блакитний. Так можна легко визначити, хто чия мати.

Ханбок сьогодні

  Після Корейської війни (1950-1953) в країні почався процес модернізації. Вначлідок цього на початку 1970-х років ханбок майже перестали носити: у моду ввійшов одяг західного стилю. Тож ханбок, який колись був повсякденним вбранням, повісили в шафи й одягали лише на весіооя, свята чи інші особливі події.

  Проте ближче до наших часів ханбок знову почав набирати популярності. Наприклад, 1996 року було докладено чималих зусиль, аби повернути ханбоку колишню славу. Першу суботу кожного місяця проголосили "днем коли всі ходять у ханбоку". Аби національний костюм почав подобатися молоді, корейські модельєри вирішили його модернізувати. Погодьтеся, що відроджуючи свої національні традиції, люди відчувають справжнє піднесення. Можливо, саме тому ханбок знову здобув визнання. Нині більшість стилів одягу сворюють з метою наголосити на чуттєвості. Проте ханбок- це чудовий приклад гарного і скромного вбрання.


 

Категорія: Культура країн світу | Додав: unknown (12.03.2012)
Переглядів: 2121 | Коментарі: 6 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 Nast  
0
I'm not wohrty to be in the same forum. ROTFL

Ім`я *:
Email *:
Код *: