Головна » Статті » Світ навиворіт » Кулінарія країн світу |
Піца
Якщо б Фердинанд жив за нашого часу, то не мав би жодних проблем з пошуками піци. Нині в Італії аж 30 000 піцерій. За рік вони випікають у середньому 45 піц на кожного жителя. Скромний початок Вважається, що піцу вперше спекли в Неаполі приблизно 1720 року. тоді це була їжа бідняків, свого роду швидкий обід, який подавали і споживали просто на вулиці. Продавці голосно закликали скуштувати їхню смачну страву. Щоб піца була гаряча, її поміщали в скудо - мідну посудину, котру продавці носили на голові. Зрештою король Фердинанд І зізнався своїм придворним, що полюбляє їсти піцу. Дуже швидко цей вуличний делікатес здобув настільки велику популярність, що до піцерій стали вчащати навіть заможні люди і члени королівської родини. Король Фердинанд ІІ, онук Фердинанда І, наказав 1832 року збудувати піч у саду на території палацу Каподімонте. У тій печі на дровах випікали свіжу піцу для його поважних гостей. Чи піца поживна? Піца дуже популярна серед молоді. Але вона поживна, лише тоді, коли приготовлена зі складників, що містять у поміркованих пропорціях вуглеводи, білки, жири і що багаті на вітаміни, мінерали й амінокислоти. Оливкова олія, один з важливих індігрієнтів піци, сприяє виробленню в організмі ліпопротеїнів високої щільності. Вони названі "корисним холестерином, який допомагає очищати артерії".Правильно спечена піца рідко спричиняє розлади травлення. Чому? Тому що під час змішування і заквашення тіста вуглеводи, які містяться в борошні, отримують достатню кількість води. До того ж високий вміст вуглеводів швидше викликає в людини відчуття ситості. Тому навіть найзавзятіші любителі піци зазвичай не переїдають. Коли ви наступного разу смакуватимете піцу, згадайте її історію, а також короля фердинанда І, який мав сміливість визнати, що любить піцу. | |
Переглядів: 1303 | Коментарі: 42 | |
Всього коментарів: 1 | ||
| ||